Manifest
Cuidem amb cor és la cooperativa de treball de l’associació Mujeres unidas entre tierras (MUET).
Som dones migrants i racialitzades que hem dedicat part de la nostra vida a les cures com a força de treball, en arribar a Catalunya així com per haver nascut aquí. El fet que siguem dones migrants i/o racialitzades fent aquestes tasques deixa entreveure que el sistema de cures exerceix el seu pes sobre col·lectius minoritzats i vulnerabilitzats. Les interseccionalitats de gènere, origen, classe i raça no es poden menysprear quan parlem de cures.
Per això, hem creat la cooperativa, com a un braç de l’associació per a donar resposta organitzada —encara que ens genera contradiccions— a la demanda de serveis de cures i neteja als municipis on tenim presència. Entenem la neteja com una extensió de les cures. Ens genera contradiccions perquè, per una banda, significa continuar el cicle de relacionar les interseccionalitats esmentades abans amb les cures; però, per altra banda, no podem tapar el sol amb un dit. La realitat és així. El que volem fer és dignificar aquestes tasques i proposar condicions més estables per a les treballadores amb el suport d’una clientela conscienciada amb la lluita.
Des de l’afecte, la comprensió i la professionalitat, ens posem en contacte amb la clientela per a donar a conèixer les necessitats específiques i suggerir el pla de treball adient. Ens centrem en cada persona. L’escolta activa és un dels nostres pilars.
Com a associació, hem participat en diversos espais on hem pogut donar el nostre punt de vista, com a dones, com a migrants i com a treballadores de la llar i les cures, com per exemple en la plataforma Dret a la cura, que articula persones i entitats al voltant de les cures en tota Catalunya, i que el maig de 2023 ens vam reunir en la nostra seu a L’Hospitalet per posar sobre la taula per segon any consecutiu el debat sobre la urgència de què les cures estiguin en totes les agendes polítiques perquè cal fer canvis i millores substancials tant al discurs com així a la pràctica.
També hem participat en la Xarxa de cura digna, junt amb altres associacions i cooperatives de dones migrants i autòctones el seu treball el qual gira al voltant de les cures a domicili, la neteja, les cures a la fi de la vida, les autocures i altres. Aquesta xarxa articula a entitats, sobretot, de Barcelona ciutat i s’organitza amb el suport de Coopolis.
A L’Hospitalet, on estem ubicades, tenim el suport de l’Ateneu Cooperatiu La Col·lectiva, gràcies a qui vam poder presentar-nos en octubre de 2022 al programa de subvencions Singular del departament d’Economia social i cooperatives de la Generalitat de Catalunya, mitjançant el qual hem fet el pas per a constituir Cuidem amb cor.
Som sis dones i un home treballant en aquest projecte, que ara mateix ens omple d’il·lusió.
Ara mateix participem en la comunalitat La Florida s’aveïna, programa a través del qual podem posar la mirada en les cures d’un barri dens i estigmatitzat, on un gran percentatge de la població autòctona durant molts anys des dels seixanta s’han dedicat a ser la mà d’obra de les ciutats de Barcelona metropolitana i on les dones d’ahir que cuidaven altres, ara són cuidades per dones migrants d’altres latituds.